23 Aralık 2019
Haberler
İnşaat Sektörü Geleceği Zirvesi’ndeydik

3 Aralık 2019 tarihinde Raffles Hotel İstanbul’da gerçekleştirilen Autodesk İnşaat Sektörünün Geleceği Zirvesi’ne katılan bine yakın misafire ev sahipliği yapıldı. İnşaat sektörünün geleceği ve iç dış pazarlardaki fırsatlar hakkında da bilgilere yer verilen bu zirvede, aynı zamanda BIM(Yapı Bilgi Modellemesi) standartları da incelenerek, değerlendirmeler yapıldı. Autodesk İnşaat Sektörünün Geleceği Zirvesi’nde hem inşaat sektörünün profesyonelleri hem de üst düzey yöneticiler bu organizasyonla bir araya geldiler.

Hekim Holding’in Kuruluşu Prefabrik Yapı A.Ş. Zirve’deki Yerini Aldı

Hekim Holding; 6 kıtada 150’ye yakın ülkeye ihracat yapmaktadır. 8 şirket, 8 işletmesinden bir tanesi olan Prefabrik Yapı A.Ş. Autodesk İnşaat Sektörünün Geleceği Zirvesi’ndeki yerini alarak prefabrik yapı alanında da uzun yıllara dayanan tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Prefabrik Yapı Genel Müdürü Mustafa Tolunay yaptığı konuşmasında, prefabrik yapı sektörüne girmelerinde etken olan unsurlara, 2022 yılına kadar ticari büyümedeki olumlu ve olumsuz etkilere neden olabilecek faktörlere yer verdi. Ayrıca 2015 ile 2020 yılları arasında tüm endüstri alanlarında gerçekleşen temel becerilere ilişkin talep eğrisindeki değişime de dikkat çekti. Günümüzde teknolojinin son derece hızlı şekilde geliştiğini vurgulayan Prefabrik Yapı Genel Müdürü Mustafa Tolunay, firmaların gelişen teknolojiye ayak uydurabilmeleri gerektiğini belirtti.

Sn. Mustafa Tolunay konuşmasında 2025 yılına kadar küresel ekonomiyi de dönüştürecek olan on teknolojiye de yer verdi. “Maalesef ülke olarak dizayn ile projeye çok fazla para ve zaman harcamıyoruz. Ancak buna bağlı olarak, inşaatların yapımında komplikasyonlar ortaya çıktığında maliyetlerimiz daha mali kayıplara sebep oluyor.” diyerek konuşmasına devam eden Tolunay, bu açıklamasıyla da prefabrik yapı alanında dikkat edilmesi gereken bir konuya daha dikkatleri çekmiş oldu.

BIM Çalışmalarında HekimBoard Markalı A1 Sınıfı Yanmazlık

Bir sene öncesinde prefabrik yapı BIM çalışmalarında, HekimBoard A1 sınıfı yanmazlık özelliğine sahip olan doğal çimento levhalar ile BIM Object biçimini kullanarak başladıklarını belirten Tolunay, süreç içerisine dahil edilen diğer ürün gruplarıyla da sistemlerini tamamen dijitalleştirmek istediklerini, hedeflerinin bu yönde olduğunu dile getirdi. BIM’e adaptasyon süreciyle ilgili şirket olarak yaşadıkları heyecanı dile getiren Tolunay, yoğun şekilde çalışmalar gerçekleştirildiğini ve prefabrik yapı inşasında yaklaşık olarak iki yıl sonra da süreci tamamlamayı hedeflediklerini belirtti. BIM’e tam adaptasyon gerçekleşmesinin ardından, prefabrik yapı olarak projenin inşaat aşamasından başlayarak bitim sürecine kadar gerçekleşen bütün evreleriyle ilgili müşterilerle bilgi paylaşılabilecek olanağa sahip olabileceklerini de ifadelerine ekledi.

Prefabrik Yapı’nın 8 kata kadar yükseltilebilen Steelin markaya sahip hafif çelik yapı sistemlerinin inşası aşamaları hakkında da sürdürülebilirliğe değinen Tolunay, bu konuyla ilgili üç boyutlu modelleme üzerinden mini bir sunum yaparak prefabrik yapı ile ilgili merak edilenlere açıklık getirmiş oldu.

Zirve’de Artan Şehirleşme Oranına Yer Verildi

Autodesk Mimarlık, Mühendislik İnşaat(AEC) ile Üretim Bölüm Müdürü Naji Atallah da zirvede bir konuşma gerçekleştirdi. İnşaat sektöründe yer alan tüm paydaşların bir araya gelmesi için yapılan bu zirvede; her geçen gün artmaya devam eden şehirleşme oranına konuşmasında yer verdi. Şehirleşmeyle birlikte aynı oranda artış gösteren ulaşım ihtiyacı, altyapı ve barınma ihtiyaçlarına da dikkatleri çekmek istediklerini belirtti.

Uzun Tren Raylarına İhtiyaç Duyulacak

2050 yılına yaklaşıldığında, inşaat sektörünün dünya genelindeki ihtiyacı karşılayabilmesinin ancak günde 13 bin konut inşa edilmesiyle mümkün olacağını vurgulayan Naji Atallah, bununla birlikte dünyanında çevresini 30 kez dolanacak uzunlukta yollara ve aynı zamanda tren raylarına da ihtiyaç duyulacağını ifade etti. “En önemlisi de tüm ihtiyaçları daha az kaynak kullanarak, daha az atık ve karbon emisyonu salacak şekilde karşılayıp, çevreye dost bir ekosistem inşa etmeliyiz’’ diyerek vurgu yapan Atallah, bu nedenle ürün tasarımı yapılırken iklim değişikliğindeki etkileri de göz önünde bulundurduklarını paylaştı. Müşterilerinin ticari hedeflerinin yanı sıra sürdürülebilir hedeflerine de ulaşmalarına yardımcı olduklarını da ifadelerine ekledi.

30 yıldır yüksek kalite standartlarında prefabrik yapı hizmeti veren ve dünyadaki değişen teknolojileri sürekli izleyerek kendini geliştirmeye devam eden Prefabrik Yapı A.Ş.; BIM adaptasyon sürecinin en kısa sürede tamamlanması için yoğun çalışma sürecine devam edecek ve prefabrik yapı sektöründe de müşterilerinin en iyi hizmeti alabilmesi, aldığı hizmet kalitesinin artarak devam etmesini sağlayacaktır.