25 Ocak 2017
Haberler
Yapı Sektöründe Yüzde 7-11 Arası Büyüme Beklentisi

Hekim Yapı A.Ş. Genel Koordinatör Yardımcı Özge Hekim: “Yapı sektörü artan bir eğilim gösteriyor. Önümüzdeki dönemde çevre ülkelerdeki belirsizliklerin de son bulacağı düşünülerek bu ivmenin artacağı ve sektörün minimum yüzde 7-11 büyüyeceği öngörülüyor.” ifadesini kullandı.

– Sektörün büyüklüğü ile ilgili bilgi verir misiniz? Sektörde kaç firma faaliyet gösteriyor? Sektörün geleceği ile ilgili öngörüleriniz nedir?

Yapı sektörü güncel uygulama ve yeni genelgelerle sürekli gelişmekte ve özellikle kentsel dönüşüm kamu inşaat yapım yatırımları ile artan bir eğilim göstermektedir. Önümüzdeki dönemde; çevre ülkelerdeki belirsizliklerin de son bulacağı düşünülerek bu ivmenin artacağı ve sektörün minimum %7-11 oranında büyüyeceği öngörülmektedir.

– Hekim yapı sektörde kaç yıldır faaliyet gösteriyor?

Hekim Yapı A.Ş.; bugün 8 şirket, 8 işletme, 191.000 metrekare üretim alanı, 17.000 metrekare hazır yapı tanıtım alanı, 1.000’den fazla çalışanı, 6 kıtada 120’den fazla ülkeye ihracatı, yurtiçi ve yurtdışında 100’den fazla bayisi, 50.000’in üzerinde referansı ile hizmet ve faaliyetlerini sürdüren Hekim Holding’in bir kuruluşu olup; Hekim Holding’e bağlı olarak yapı sektörüne yalıtım malzemeleri üreten bir şirkettir.

Hekim Yapı A.Ş ilk üretim tesisinin kurulumuna 2001 yılında başlamış, 2004 mayıs ayında ise tam kapasite ile HEKİMBOARD üretimine geçmiştir.

– Üretim miktarınız, ihracat tutarınız nedir?

İnşaat sektöründeki hızla artan büyüme grafiğinde, bizler de Hekim Yapı olarak; son hızla kapasite artırımı ve yatırım kararları ile hareket ediyoruz. 2016 yılı itibariyle geldiğimiz noktaya bakarsak, Türkiye ve yakın coğrafyada en yüksek üretim kapasitesine sahip Fibercement levha üreticisiyiz ve ülkemizin farklı özelliklere sahip en gelişmiş sandviç panel üretim hatlarına sahip firması olarak sektördeki yerimizin ve görevlerimizin farkındayız.

Hekim Yapı A.Ş. entegre üretim tesisleri; yılda 125.000 m³ HEKİMBOARD markalı Fibercement doğal çimento levha, 4.000.000 m² HEKİMPANEL markalı poliüretan, eps ve taşyünü dolgulu sandviç panel, 500.000 m³ HEKİMPOR markalı eps yalıtım ve enjeksiyon ürünleri, 300.000 adet ise HEKİMPAN eps yalıtımlı HekimBoard hazır yapı duvar panelleri üretim kapasitesine sahiptir.Ayrıca Fibercement levhalar da ana hammadde olan kuvarsı, yıllık 150.000 ton üretim yapabilen Hekim Madencilik şirketimiz ile çıkarmakta ve işlemekteyiz.

Yaklaşık olarak yıllık üretiminin %20-25 ‘i ihraç edilmektedir.

– Kaç ülkeye yatırım yapıyorsunuz, tüketici tercihleri…

Tüm ürünlerde geniş bir yurtdışı pazarı oluşturulması için hızla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Fransa, Kuveyt, İran, Azerbaycan gibi ülkelerde düzenlenen yapı fuarlarına katılıyoruz. Çalışmalar neticesinde Amerika ve Fransa dahil halen 48 ülkeye düzenli olarak ihracat yapılmaktadır. Bu ülkelerden özellikle Romanya, Türkmenistan ve Azerbaycan da endüstriyel yapı projelerinde ürünlerimiz ilk sırada tercih edilmektedir.

– Yeni yatırım planınız/planlarınız var mı?

Öncelikle biz şirket olarak asla durmuyoruz. Bize gelen her talebi ciddi bir şekilde değerlendiriyor ve buna göre yeni aksiyonlar sergiliyoruz. Bu anlamda yine bize gelen talepler doğrultusunda Taş Yünü üretimi ile ilgili bazı çalışmaları 2017 ve ya 2018 yılında değerlendirmeyi düşünüyoruz. Bölgesel olarak, Fibercement üretimlerimiz Hendek bölgesinde 3 ayrı fabrika ve en yüksek kapasite ile devam ediyor. Yıllık ortalama 125 bin metreküp ile yakın coğrafyanın en büyük üreticisiyiz. Kapasite artırımlarımız da tüm ürünlerde ve çeşitlerde genel anlamda yine sürecek.

Yakın, orta ve uzun vadeli planlarımızda sürekli yeni ürünler ve yeni yatırımlara yer veriyoruz. Bu ülke ve bu ülke insanlarının en iyisine layık olduğu düşüncesi ve bilinciyle hareket ediyoruz.
Ülkemiz ve devletimiz için, en doğru malzemeyi, nihai teknoloji ürünlerini ve en kaliteli hizmeti sunarak bulunduğumuz sektördeki verimli çalışmalarımıza devam edeceğimizin de altını çizmek istiyoruz.